Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.


Lippukunnan huuto

 

Ei olla tatteja,

ei olla rouskuja,

ei olla kääpiä

vaan ollaan Kanttarelleja!

Kanttarellien historiikki

 

Karhulan Kanttarellit ry on vuonna 1954 Karhulassa perustettu tyttölippukunta. Edeltävän vuoden syksystä lähtien oli kokoontunut yksi vartio, tulevia johtajia. Ensimmäisenä lippukunnanjohtajana toimi Aili Sarpolahti.

 

HultaHulta

Omaperäinen nimemme on peräisin Tapio Wirkkalan Kantharelli -maljakosta. Lippukunnan nimeämiseen liittyy lähes legendaksi muodostunut tarina (jonka osasi parhaiten kertoa edesmennyt lippukunnanjohtaja, lippukuntamme kunniajäsen Linne "Hulta" Peltonen):

 

Kaksi perustajajäsentä olivat Myllykoskella ja katselivat näyteikkunoita. Ja kohdalle sattui Karhula-Iittala lasista tehdyt Kantharelli -maljakot. Pienen keskustelun jälkeen he keksivät, että Kantharelli -nimi sopisi hyvin Karhulan tytöille. Ainakin on jotain omaperäistä ja Karhulaan liittyvää. Heti tämän keksittyään he soittivat kolmannelle perustajajäsenelle Hultalle ja päättivät, että nimeksi tulee Karhulan Kantharellit. 

 

Nimi tuntui hyvältä, sillä kantharelli -sienet kasvavat tiiviissä rykelmissä metsän kätköissä. Niitä on pieniä ja suuria ja yleensä siellä missä kantharelleja näkyy niitä on paljon. Siis siinäkin mielessä kiva symboli. Myöhemmin päätettiin muuttaa nimeksi Karhulan Kanttarellit. Siitä lähtien olemme saaneet nauttia erikoisesta, mutta mukavasta ja muistettavasta nimestä.

Tyttöjä oli alusta alkaen mukana 27. Toimimme muutaman vuoden A.Ahlströmin Karhulan Tehtaiden Sosiaalitoimiston alaisena, mutta totesimme sen sitovan toimintaa, joten irtauduimme itsenäiseksi lippukunnaksi.

Karhulan Kanttarellit ry rekisteröitiin vuonna 1959. Lippukunnan 5-vuotis juhlan kruunasi oman lipun saaminen ja sen vihkiminen. Kanttarellilipun ovat suunnitelleet Kirsti Ahtiainen ja Ulla Hjelt. Vuonna 1960 saivat Kanttarellit mahdollisuuden olla vastassa Ruotsin prinsessoja, kun he olivat vierailemassa Hallassa. Myöhemmin prinsessa Desireeltä tuli kiitoskirje Kanttarelleille.

Vuonna 1982 oli ennätysmäärä jäseniä, meitä oli tuolloin 166. Vuoden 1984 keväällä Tampereella pidetyssä partioparaatissa olimme ryhdikkäin lippukunta! Vuonna 1984 saimme oman oranssiharmaan huivimme, joka erottuu vieläkin selvästi.

Olemme olleet viimeisen reilu 20 vuoden aikana melkoisessa muuttoruljanssissa, sillä olemme muuttaneet neljä kertaa. Kaikki omalla tavallaan rakkaat kolomme ovat olleet: Onkalo, josta jouduimme luopumaan vuonna 1985. Uusi kokouspaikkamme oli Torppa, jonka vintin valloittivat vaeltajat kokoontumistilakseen (Wintti-Clubi). Tämän jälkeen kolomme Kantola oli pitkäaikainen kokoontumispaikkamme Korkeakoskella, josta kuitenki piti luopua. Pitkän etsimisprojektin jälkeen päädyimme rakentamaan uuden kolon, Munkalon, aivan Kantolan lähelle. Munkalossa toivomme majailevamme hyvinkin pitkään.

Olemme osallistuneet menestyksekkäästi piirin järjestämiin PT-kisoihin. SM-kilpailuissa paras Kanttarellijoukkueen sijoitus on ollut kultaa talvella 2011 ja 2012.

Tammikuussa 2024 lippukunnassa oli 129 jäsentä.